Wystawa VR „Kartka z Powstania” w Hali Koszyki

Fundacja PWPW serdecznie zaprasza do Hali Koszyki na pokazy zapierającego dech w piersiach filmu „Kartka z Powstania”, zrealizowanego w technologii VR.

„Kartka z Powstania” to pierwszy w Polsce i jeden z pierwszych na świecie filmów fabularnych zrealizowany w technologii wirtualnej rzeczywistości. Film trwa około 15 min, a prace nad nim trwały ponad 2 lata. Film ten w połączeniu z ekspozycją scenograficzną tworzy produkt jakim jest składająca się z trzech części narracyjna opowieść o Powstaniu Warszawskim. Opowiadana jest historia jednego z powstańców warszawskich, kapitana Władysława Sieroszewskiego „Sabały”, który wychodząc do Powstania w sierpniu 1944 roku, otrzymał od swojej córki kartkę z modlitwą. Wtedy jeszcze nie wiedział, że ta kartka wpłynie na jego dalsze losy. Producentem filmu jest VR Heroes oraz Narodowe Centrum Kultury

Pokazy odbywają się od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-15.00, co 45 minut, z zachowaniem reżimu sanitarnego. W seansie może uczestniczyć maksymalnie 15 osób. W przypadku chęci udziału większej grupy osób (np. wycieczka) konieczna jest mailowa rezerwacja pokazu: grupy@arteetmarte.org

Dzięki sponsorom, w tym również Fundacji PWPW, pokazy są bezpłatne. Film przeznaczony jest dla widzów od 12 roku życia. Pokazy będą trwały do 31 lipca 2022 roku.

Hala Koszyki, piętro 1 (galerie) – Warszawa, ul. Koszykowa 63